Makuch rzepakowy – co to jest?Makuch rzepakowy, inaczej kuch czy też kołacz, jest tanim i bezpiecznym źródłem białka w żywieniu drobiu, trzody chlewnej i bydła. To doskonały komponent paszowy będący produktem ubocznym tłoczenia...
Aktualności
12
sty
2021
Choroba obrzękowa u prosiąt występuje niedługo po odsadzeniu, zwykle do dwóch tygodni. Przypadłość wywołana jest bakteriami Escherichia coli, a w zasadzie ich toksynami. Bakterie te są powszechne w chlewni, gdyż u zdrowych zwierząt tworzą florę...
28
lis
2020
Zdolność nieśną kur gwarantują zarówno czynniki genetyczne, jak i środowiskowe. Zwykle do znoszenia jaj wykorzystuje się kury o wysokim potencjale genetycznym ras specjalnie stworzonych do tej roli przez genetyków. Charakteryzują się one...
17
lis
2020
Zakwaszacze to jeden z dodatków stosowany w żywieniu świń. Wpływają na poprawę funkcjonowania całego organizmu i pomagają zwiększyć produktywność. Te dodatki paszowe wspierają także odporność młodych osobników i chronią przed niektórymi...
06
paź
2020
Choroby drobiu są niepożądanym, ale niestety powszechnym zjawiskiem towarzyszącym każdej hodowli. Niosą one skutki ekonomiczne, ponieważ zazwyczaj wiążą się ze zmniejszeniem produkcji. Nie zawsze da się ich uniknąć, ale dbałość o profilaktykę,...
01
paź
2020
Mykotoksyny to metabolity wtórne grzybów pleśniowych o toksycznym działaniu. Skażona nimi pasza ma destrukcyjny wpływ na zdrowie świń. Nawet niewielkie stężenie mykotoksyn może powodować zatrucie nazywane mikotosykozą, a także zwiększać ryzyko...