Produkcja pasz | BAS-POL

Premiksy, dodatki i surowce
do produkcji pasz

Jak wspomagać układ trawienny świń poprzez wybór odpowiednich mieszanek paszowych?

Dbanie o zdrowie świń to jedno z podstawowych zadań hodowcy. Przekłada się ono na szybszy wzrost zwierząt, a ostatecznie lepszą ich sprzedaż i tym samym zysk. W tym kontekście trzeba zwrócić uwagę na zdrowie układu pokarmowego, który z kolei wpływa na stan całego organizmu. Warto w związku z tym postawić na stosowanie jak najlepszych pasz dla świń. Istotnymi elementami w żywieniu zwierząt są enzymy paszowe i probiotyki. Ich działanie jest bardzo szerokie. Dlaczego są tak ważne?

Enzymy paszowe – korzyści

Enzymy paszowe wpływają na jak najlepszą strawność pokarmu. Strawność pogarszają między innymi włókna zbożowe, czyli inaczej rzecz ujmując, węglowodany oraz substancje antyżywieniowe, a przede wszystkim polisacharydy nieskrobiowe (NSP), które występują w pożywieniu pochodzenia roślinnego. Związki te przeszkadzają w trawieniu białka i innych składników odżywczych, a w konsekwencji hamują wzrost zwierząt i źle działają na ich zdrowie. By zniwelować negatywny wpływ polisacharydów, należy stosować pasze dla świń z dodatkiem enzymów egzogennych – właściwie dobranych (uwzględniających wiek świń i skład paszy).

Enzymy to związki białkowe, których działanie uzależnione jest od kilku czynników. Wśród nich należy wymienić przede wszystkim temperaturę, wilgotność i pH. Ze względu na aktywne działanie enzymów stosuje się ich ilości od 0,15 do 1 kg na 1 t paszy. Jakie rezultaty są ich udziałem? Spektrum jest niezwykle szerokie, ponieważ enzymy nie tylko dobrze wpływają na przyswajalność paszy i jej trawienie, ale nawet smak, co oczywiście skutkuje tym, że zwierzęta chętniej ją pobierają. Poprawia się przy tym przyrost masy ciała, a właściwości pokarmu są lepiej wykorzystywane przez zwierzęta. Niższa jest też podatność świń na choroby. Enzymy wpływają również na równowagę mikrobiologiczną układu trawiennego.

Polecane są przede wszystkim preparaty enzymatyczne posiadające alfa-amylazę i proteazy, ale wartościowe są również ksylanaza oraz betaglukanaza.

Probiotyki, czyli przeciwdziałanie problemom układu pokarmowego

Probiotyki zawierające żywe i wyselekcjonowane szczepy bakterii (głownie bakterie kwasu mlekowego Lactobacillus) i drożdży są bardzo ważne w trakcie odchowu zwierząt, czyli okresie szczególnego narażenia prosiąt na wszelkiego rodzaju infekcje. Mają jednak znaczenie również u osobników dorosłych. Są polecane w przypadku chęci odwrócenia negatywnych efektów nieodpowiedniego mikroklimatu pomieszczenia i złego żywienia, które przekładają się na zdrowie i wzrost zwierząt. Pozytywnie wpływają na skład mikroflory i blokują występowanie biegunek, a także działają korzystnie na rozwój i wzrost świń. Dbałość o równowagę mikrobiologiczną w żywieniu świń pełni funkcję chroniącą cały organizm przed schorzeniami, ponieważ probiotyki wspierają układ immunologiczny i zwiększają odporność na patogeny. Oddziałują na trawienie i przyswajanie pokarmu oraz uruchamianie procesów enzymatycznych. Kwas mlekowy obniża pH treści przewodu pokarmowego, co przekłada się na to, że w takim środowisku nie mogą rozwijać się szkodliwe mikroorganizmy. Probiotyki hamują między innymi proces rozwoju bakterii z grupy E. coli.

Podsumowanie

Dla każdego hodowcy ważne jest zdrowie zwierząt, a także jak najlepsze wykorzystanie paszy. Probiotyki i enzymy uczestniczą w spełnieniu obu tych celów, dlatego dobrze, by mieszanki paszowe były o nie wzbogacone. Koszt ich stosowania to niewielki ułamek ogółu kosztów produkcji, jakie ponosi hodowca.

Dbanie o zdrowie świń to jedno z podstawowych zadań hodowcy. Przekłada się ono na szybszy wzrost zwierząt, a ostatecznie lepszą ich sprzedaż i tym samym zysk. W tym kontekście trzeba zwrócić uwagę na zdrowie układu pokarmowego, który z kolei wpływa na stan całego organizmu. Warto w związku z tym postawić na stosowanie jak najlepszych pasz dla świń. Istotnymi elementami w żywieniu zwierząt są enzymy paszowe i probiotyki. Ich działanie jest bardzo szerokie. Dlaczego są tak ważne?

Enzymy paszowe – korzyści

Enzymy paszowe wpływają na jak najlepszą strawność pokarmu. Strawność pogarszają między innymi włókna zbożowe, czyli inaczej rzecz ujmując, węglowodany oraz substancje antyżywieniowe, a przede wszystkim polisacharydy nieskrobiowe (NSP), które występują w pożywieniu pochodzenia roślinnego. Związki te przeszkadzają w trawieniu białka i innych składników odżywczych, a w konsekwencji hamują wzrost zwierząt i źle działają na ich zdrowie. By zniwelować negatywny wpływ polisacharydów, należy stosować pasze dla świń z dodatkiem enzymów egzogennych – właściwie dobranych (uwzględniających wiek świń i skład paszy).

Enzymy to związki białkowe, których działanie uzależnione jest od kilku czynników. Wśród nich należy wymienić przede wszystkim temperaturę, wilgotność i pH. Ze względu na aktywne działanie enzymów stosuje się ich ilości od 0,15 do 1 kg na 1 t paszy. Jakie rezultaty są ich udziałem? Spektrum jest niezwykle szerokie, ponieważ enzymy nie tylko dobrze wpływają na przyswajalność paszy i jej trawienie, ale nawet smak, co oczywiście skutkuje tym, że zwierzęta chętniej ją pobierają. Poprawia się przy tym przyrost masy ciała, a właściwości pokarmu są lepiej wykorzystywane przez zwierzęta. Niższa jest też podatność świń na choroby. Enzymy wpływają również na równowagę mikrobiologiczną układu trawiennego.

Polecane są przede wszystkim preparaty enzymatyczne posiadające alfa-amylazę i proteazy, ale wartościowe są również ksylanaza oraz betaglukanaza.

Probiotyki, czyli przeciwdziałanie problemom układu pokarmowego

Probiotyki zawierające żywe i wyselekcjonowane szczepy bakterii (głownie bakterie kwasu mlekowego Lactobacillus) i drożdży są bardzo ważne w trakcie odchowu zwierząt, czyli okresie szczególnego narażenia prosiąt na wszelkiego rodzaju infekcje. Mają jednak znaczenie również u osobników dorosłych. Są polecane w przypadku chęci odwrócenia negatywnych efektów nieodpowiedniego mikroklimatu pomieszczenia i złego żywienia, które przekładają się na zdrowie i wzrost zwierząt. Pozytywnie wpływają na skład mikroflory i blokują występowanie biegunek, a także działają korzystnie na rozwój i wzrost świń. Dbałość o równowagę mikrobiologiczną w żywieniu świń pełni funkcję chroniącą cały organizm przed schorzeniami, ponieważ probiotyki wspierają układ immunologiczny i zwiększają odporność na patogeny. Oddziałują na trawienie i przyswajanie pokarmu oraz uruchamianie procesów enzymatycznych. Kwas mlekowy obniża pH treści przewodu pokarmowego, co przekłada się na to, że w takim środowisku nie mogą rozwijać się szkodliwe mikroorganizmy. Probiotyki hamują między innymi proces rozwoju bakterii z grupy E. coli.

Podsumowanie

Dla każdego hodowcy ważne jest zdrowie zwierząt, a także jak najlepsze wykorzystanie paszy. Probiotyki i enzymy uczestniczą w spełnieniu obu tych celów, dlatego dobrze, by mieszanki paszowe były o nie wzbogacone. Koszt ich stosowania to niewielki ułamek ogółu kosztów produkcji, jakie ponosi hodowca.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *