Krytyczne momenty w hodowli prosiąt. Jak ograniczyć straty?

środa, Październik 12, 2022

Kondycja zdrowotna prosiąt przekłada się później na ich wydajność, zdolność do reprodukcji oraz potencjał wzrostu w przyszłości. Podczas żywienia prosiąt może dochodzić m.in. do krytycznych momentów. W związku z tym warto zastanowić się nad tym, jak ograniczyć ewentualne straty i zapewnić stadu zdrowie, a sobie efektywną finansowo hodowlę.

Poród i pierwsze godziny po nim

Podczas narodzin i rozwoju prosiąt można wyróżnić kilka momentów krytycznych, w których potencjalnie dochodzi do największych strat w stadzie. Oczywiście pierwszym z nich jest sam poród, a także godziny tuż po nim. W związku z tym cały ten proces powinien być nadzorowany przez hodowcę. Jeżeli czas porodu znacznie się wydłuża, to jest to sygnał alarmujący. Wówczas może dojść do uduszenia zdrowych prosiąt ze względu na ich niedotlenienie. Przyjmuje się, że optymalny czas pomiędzy narodzinami prosiąt z jednego miotu powinien mieścić się w przedziale od kilku do kilkunastu minut. Gdy przerwy przekraczają 30 minut, to niezbędne jest wsparcie doświadczonego lekarza weterynarii. Wszystko po to, aby ograniczyć straty w zwierzętach.

Pierwszy tydzień życia

Wysokie zagrożenie dla zdrowia prosiąt występuje również w pierwszych siedmiu dniach po porodzie. Ten czas także określa się jako moment krytyczny. Młode osobniki doświadczają wielu zmian w swoim życiu, w tym zmiany warunków środowiskowych, w których funkcjonują. W tym czasie może dochodzić do biegunek, przeziębień, niedokrwistości i innych problemów zdrowotnych. Aby to zminimalizować, podaje się siarę, która przez lochę wydzielana jest do 3-4 dni po porodzie. Pierwsze 7 dni po porodzie również zaliczane jest do pierwszego okresu krytycznego.

Okres od 7 do 21 dni – drugi okres krytyczny

Drugi okres krytyczny występuje w przedziale od 7 do 21 dni po porodzie. Wówczas prosięta dynamicznie nabierają masy, a mleko matki powinno być stopniowo zastępowane. W tym celu podaje się wysokiej jakości produkty mleczne dla prosiąt. Zastępują mleko matki i stanowią płynne przejście pomiędzy pokarmem w postaci płynnej a paszą stałą. Podawanie produktów mlecznych minimalizuje ryzyko występowania biegunek, zaparć, a także innych problemów zdrowotnych u prosiąt. Niektóre z nich mogą powodować straty w zwierzętach i straty finansowe hodowcy.

Trzeci okres krytyczny

W żywieniu prosiąt trzeci okres krytyczny występuje bezpośrednio po odstawieniu prosiąt od naturalnego mleka matki. Wówczas młode osobniki doznają dwóch wstrząsów. Pierwszy wiąże się z samym odstawieniem pokarmy od lochy, a drugi jest bezpośrednio związany z utratą poczucia stabilności życiowej i bezpieczeństwa prosiąt. W tym momencie produkty mleczne dedykowane młodym osobnikom są nieocenionym wsparciem i pozwalają im na bezpieczniejsze przejście tego procesu. Pamiętaj o tym, aby w tym okresie rozpocząć również okres zasuszania lochy.

W przypadku jakichkolwiek wątpliwości w zakresie żywienia prosiąt, warto skontaktować się z lekarzem weterynarii. Pamiętaj też o tym, aby przy wyborze produktów mlecznych dla prosiąt korzystać tylko z rekomendowanych i sprawdzonych rozwiązań na rynku. Wszystko z troską o bezpieczeństwo i wydajność prowadzonej hodowli.

15+

lat doświadczenia
w branży

50+

ferm objętych
doradztwem żywieniowym

160+

zadowolonych
klientów

4000+

wdrożonych
receptur

Od ponad 15 lat doradzamy
naszym klientom, każdego dnia
poszerzając wiedzę
i zdobywając nowe doświadczenia

Dla każdej fermy przygotowujemy
rozwiązania dopasowane do jej potrzeb

Współpracujemy z klientami
opierając się na zaufaniu, a nie tylko
na dobrej relacji

Każda prawidłowo zastosowana
receptura to lepsze wyniki
produkcyjne i dodatkowy zysk

Wyróżnienia