Produkcja pasz | BAS-POL

Premiksy, dodatki i surowce
do produkcji pasz

Mączka rybna – czy warto ją stosować w żywieniu trzody chlewnej?

Produkcja trzody chlewnej w Polsce to ogromny rynek sięgający swoimi korzeniami wielusetletniej tradycji. Wieprzowina jest od wieków tradycyjnym składnikiem polskich dań, cenionym nie tylko za smak, ale również za wysoką energetyczność. Co zrobić, by zadbać o swoją hodowlę trzody chlewnej?

Głównym sekretem udanego, opłacalnego chowu świń jest odpowiednia jakość stosowanych pasz, a konkretnie ilość zawartego w niej, charakteryzującego się wysoką strawnością białka. Nowoczesna hodowla opiera się na odpowiednio zbilansowanych dawkach pokarmowych dostosowanych do grupy produkcyjnej zwierząt.

Dieta dla świń – dlaczego jest taka ważna?

Jesteś tym, co jesz – mówi polskie przysłowie. Z tego samego powodu dla rozwoju i wzrostu trzody chlewnej – a tym samym dla naszych zysków – niezbędna jest odpowiednia, zbilansowana pasza. Ta opiera się głównie na białkach pochodzących ze zbóż, jednak przy stosowaniu jedynie tego składnika świnie narażone są na niedobory aminokwasów. W takim wypadku warto wprowadzić do ich diety wysokobiałkowe dodatki paszowe.

Czy stosować mączkę rybną?

Mączka rybna dla trzody jest jedynym tego typu składnikiem pochodzenia zwierzęcego dopuszczonym do stosowania w karmieniu zwierząt gospodarskich, głównie trzody chlewnej i drobiu. Pochodzi ona z przerobu całych ryb i zawiera przeciętnie od 45 do 75% białka o wysokiej strawności. Jest bogata w aminokwasy egzogenne, jest także źródłem wapnia, magnezu i fosforu. Zaleca się jej stosowanie w pierwszej fazie tuczu – u prosiąt osadzonych i starszych prosiąt (w karmie typu presterter/starter). Ze względu na intensywny zapach mączkę rybną powinno się wycofać z dodawania do paszy w drugiej fazie tuczu. Sprzedaż mączki rybnej odbywa się na wielu platformach, można ją znaleźć zarówno w hurtowniach stacjonarnych, jak i w Internecie. Należy pamiętać, iż skarmianie z udziałem mączki rybnej podlega kontroli Inspekcji Weterynaryjnej.

Produkcja trzody chlewnej w Polsce to ogromny rynek sięgający swoimi korzeniami wielusetletniej tradycji. Wieprzowina jest od wieków tradycyjnym składnikiem polskich dań, cenionym nie tylko za smak, ale również za wysoką energetyczność. Co zrobić, by zadbać o swoją hodowlę trzody chlewnej?

Głównym sekretem udanego, opłacalnego chowu świń jest odpowiednia jakość stosowanych pasz, a konkretnie ilość zawartego w niej, charakteryzującego się wysoką strawnością białka. Nowoczesna hodowla opiera się na odpowiednio zbilansowanych dawkach pokarmowych dostosowanych do grupy produkcyjnej zwierząt.

Dieta dla świń – dlaczego jest taka ważna?

Jesteś tym, co jesz – mówi polskie przysłowie. Z tego samego powodu dla rozwoju i wzrostu trzody chlewnej – a tym samym dla naszych zysków – niezbędna jest odpowiednia, zbilansowana pasza. Ta opiera się głównie na białkach pochodzących ze zbóż, jednak przy stosowaniu jedynie tego składnika świnie narażone są na niedobory aminokwasów. W takim wypadku warto wprowadzić do ich diety wysokobiałkowe dodatki paszowe.

Czy stosować mączkę rybną?

Mączka rybna dla trzody jest jedynym tego typu składnikiem pochodzenia zwierzęcego dopuszczonym do stosowania w karmieniu zwierząt gospodarskich, głównie trzody chlewnej i drobiu. Pochodzi ona z przerobu całych ryb i zawiera przeciętnie od 45 do 75% białka o wysokiej strawności. Jest bogata w aminokwasy egzogenne, jest także źródłem wapnia, magnezu i fosforu. Zaleca się jej stosowanie w pierwszej fazie tuczu – u prosiąt osadzonych i starszych prosiąt (w karmie typu presterter/starter). Ze względu na intensywny zapach mączkę rybną powinno się wycofać z dodawania do paszy w drugiej fazie tuczu. Sprzedaż mączki rybnej odbywa się na wielu platformach, można ją znaleźć zarówno w hurtowniach stacjonarnych, jak i w Internecie. Należy pamiętać, iż skarmianie z udziałem mączki rybnej podlega kontroli Inspekcji Weterynaryjnej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *