Produkcja pasz | BAS-POL

Premiksy, dodatki i surowce
do produkcji pasz

Mączka rybna – wartościowy dodatek do paszy

Zarówno ryby, jak i produkty uboczne ich przetwarzania mają szczególne znaczenie w produkcji pasz zwierzęcych oraz jako komponenty pasz stosowanych w żywieniu wielu gatunków zwierząt, szczególnie drobiu i świń. Są one cennym źródłem białka i bardzo istotnych aminokwasów egzogennych. Jednym z możliwych naturalnych składników pochodzenia zwierzęcego stosowanym w produkcji mieszanek paszowych jest mączka rybna, która charakteryzuje się wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka.

Z czego produkuje się mączkę rybną?

Do produkcji mączki rybnej na skalę przemysłową wykorzystuje się wiele morskich organizmów, jednak głównym składnikiem są niewielkie ryby nie posiadające wartości konsumpcyjnej między innymi ze względu na niewielką zawartość mięsa. W produkcji wykorzystuje się również ryby niekonsumpcyjne oraz wszelkiego rodzaju rybie odpady, które pozostały po przerobie ryb przeznaczonych do spożycia przez człowieka jak np. głowy, wnętrzności, łuski czy też płetwy. Możliwe jest również przeznaczenie na te cele przeterminowanych, nie nadających się do spożycia przez człowieka konserw.

Jak przebiega produkcja mączki rybnej?

Przemysłowa produkcja tego surowca składa się z szeregu następujących po sobie etapów: obróbki w wysokiej temperaturze, prasowania, suszenia i mielenia.

Działanie na surowiec wysoką temperaturą jest kluczowe ze względu na eliminację szkodliwych drobnoustrojów, jak na przykład salmonelli. Proces ten pozwala również na usunięcie nadmiaru tłuszczu oraz wody. Podobne znaczenie w tym zakresie ma prasowanie. Mielenie pozwala między innymi na rozdrobnienie zbyt dużych elementów kostnych znajdujących się w materiale. Do wyprodukowania jednej tony mączki rybnej potrzebne jest przetworzenie nawet do 5 ton ryb. 

Zalety stosowania w żywieniu zwierząt

Mączka rybna to źródło pełnowartościowego i lekkostrawnego białka, którego wartość odżywcza zdecydowanie wyróżnia się na tle innych mączek pochodzenia zwierzęcego. Jest ona szczególnie bogata w składniki mineralne takie jak fosfor, wapń oraz selen. Nie zawiera dużej ilości tłuszczów, co przekłada się na lepszy smak mięsa zwierząt skarmianych paszami z dodatkiem mączki rybnej. W składzie znajduje się również duża zawartość kobalaminy (wit. B12) oraz cennych aminokwasów egzogennych, takich jak lizyna, metionina i treonina. Mączka rybna z reguły jest chętnie pobierana przez zwierzęta. Dobre zużycie wysokiej jakości paszy o zbilansowanym składzie przekłada się na szybkie tempo wzrostu zwierząt w stadzie i większe przyrosty, co ma istotne znaczenie ekonomiczne dla każdego hodowcy.

Na co zwrócić uwagę przed zastosowaniem mączki rybnej 

Warto podkreślić, że w przypadku chęci wykorzystania produktów pochodzenia zwierzęcego w produkcji pasz przeznaczonych dla zwierząt hodowlanych niezbędne jest uzyskanie odpowiedniego zezwolenia wydawanego tylko przez powiatowego lekarza weterynarii. Bardzo ważna jest kontrola składu produktu, ponieważ w zależności od tego, co zostało zastosowane do wyprodukowania mączki, jej skład chemiczny oraz wartość odżywcza mogą być bardzo zróżnicowane. Przykładowo zastosowanie do produkcji mączki ryb solonych skutkuje wysoką zawartością soli, co znacznie ogranicza jej zastosowanie. Należy również unikać mączek zawierających zbędne dodatki i ulepszacze. Istotny jest również sposób jej przechowywania – koniecznie w suchych i czystych magazynach, aby na długo zachowała swoje właściwości.

Zarówno ryby, jak i produkty uboczne ich przetwarzania mają szczególne znaczenie w produkcji pasz zwierzęcych oraz jako komponenty pasz stosowanych w żywieniu wielu gatunków zwierząt, szczególnie drobiu i świń. Są one cennym źródłem białka i bardzo istotnych aminokwasów egzogennych. Jednym z możliwych naturalnych składników pochodzenia zwierzęcego stosowanym w produkcji mieszanek paszowych jest mączka rybna, która charakteryzuje się wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka.

Z czego produkuje się mączkę rybną?

Do produkcji mączki rybnej na skalę przemysłową wykorzystuje się wiele morskich organizmów, jednak głównym składnikiem są niewielkie ryby nie posiadające wartości konsumpcyjnej między innymi ze względu na niewielką zawartość mięsa. W produkcji wykorzystuje się również ryby niekonsumpcyjne oraz wszelkiego rodzaju rybie odpady, które pozostały po przerobie ryb przeznaczonych do spożycia przez człowieka jak np. głowy, wnętrzności, łuski czy też płetwy. Możliwe jest również przeznaczenie na te cele przeterminowanych, nie nadających się do spożycia przez człowieka konserw.

Jak przebiega produkcja mączki rybnej?

Przemysłowa produkcja tego surowca składa się z szeregu następujących po sobie etapów: obróbki w wysokiej temperaturze, prasowania, suszenia i mielenia.

Działanie na surowiec wysoką temperaturą jest kluczowe ze względu na eliminację szkodliwych drobnoustrojów, jak na przykład salmonelli. Proces ten pozwala również na usunięcie nadmiaru tłuszczu oraz wody. Podobne znaczenie w tym zakresie ma prasowanie. Mielenie pozwala między innymi na rozdrobnienie zbyt dużych elementów kostnych znajdujących się w materiale. Do wyprodukowania jednej tony mączki rybnej potrzebne jest przetworzenie nawet do 5 ton ryb. 

Zalety stosowania w żywieniu zwierząt

Mączka rybna to źródło pełnowartościowego i lekkostrawnego białka, którego wartość odżywcza zdecydowanie wyróżnia się na tle innych mączek pochodzenia zwierzęcego. Jest ona szczególnie bogata w składniki mineralne takie jak fosfor, wapń oraz selen. Nie zawiera dużej ilości tłuszczów, co przekłada się na lepszy smak mięsa zwierząt skarmianych paszami z dodatkiem mączki rybnej. W składzie znajduje się również duża zawartość kobalaminy (wit. B12) oraz cennych aminokwasów egzogennych, takich jak lizyna, metionina i treonina. Mączka rybna z reguły jest chętnie pobierana przez zwierzęta. Dobre zużycie wysokiej jakości paszy o zbilansowanym składzie przekłada się na szybkie tempo wzrostu zwierząt w stadzie i większe przyrosty, co ma istotne znaczenie ekonomiczne dla każdego hodowcy.

Na co zwrócić uwagę przed zastosowaniem mączki rybnej 

Warto podkreślić, że w przypadku chęci wykorzystania produktów pochodzenia zwierzęcego w produkcji pasz przeznaczonych dla zwierząt hodowlanych niezbędne jest uzyskanie odpowiedniego zezwolenia wydawanego tylko przez powiatowego lekarza weterynarii. Bardzo ważna jest kontrola składu produktu, ponieważ w zależności od tego, co zostało zastosowane do wyprodukowania mączki, jej skład chemiczny oraz wartość odżywcza mogą być bardzo zróżnicowane. Przykładowo zastosowanie do produkcji mączki ryb solonych skutkuje wysoką zawartością soli, co znacznie ogranicza jej zastosowanie. Należy również unikać mączek zawierających zbędne dodatki i ulepszacze. Istotny jest również sposób jej przechowywania – koniecznie w suchych i czystych magazynach, aby na długo zachowała swoje właściwości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *