Produkcja pasz | BAS-POL

Premiksy, dodatki i surowce
do produkcji pasz

Obrzękówka u prosiąt – czy da się zapobiec chorobie?

Choroba obrzękowa u prosiąt występuje niedługo po odsadzeniu, zwykle do dwóch tygodni. Przypadłość wywołana jest bakteriami Escherichia coli, a w zasadzie ich toksynami. Bakterie te są powszechne w chlewni, gdyż u zdrowych zwierząt tworzą florę fekalną. 

Obrzękówka u prosiąt – objawy

Warto bacznie obserwować zwierzęta, są bowiem objawy, które można zauważyć. Choroba manifestuje się początkowo brakiem apetytu i biegunką. W późniejszym etapie występuje niedowład kończyn. Świnie mogą także cierpieć na duszności, mieć kłopot z oddychaniem, niespokojnie kwiczeć. W ostatnim stadium zwierzęta zapadają w śpiączkę. Nazwa choroby pochodzi od charakterystycznego obrzęku, który występuje w okolicach oczu oraz nosa. 

Czy da się zapobiec chorobie?

Śmiertelność choroby jest wysoka, a jej postęp błyskawiczny. Dodatkowo umierają zwykle największe okazy. Warto więc zminimalizować ryzyko wystąpienia schorzenia. Obrzękówka u prosiąt występuje zazwyczaj po odstawieniu zwierząt od mleka matki, które zawiera immunoglobuliny klasy A. Ma to wpływ na obniżenie odporności w jelitach, gdyż immunoglobuliny pełnią funkcję ochronną. Młode osobniki, które nie potrafią jeszcze pobierać paszy, są szczególnie narażone na zachorowanie. 

Ważne jest, aby uczyć zwierzęta pobierać paszę już w pierwszych dniach życia. Nie bez znaczenia jest też rodzaj pożywienia. Pasza dla świń musi być różnorodna, bogata w składniki odżywcze. W okresie odsadzeniowym mieszanka powinna być specjalnie przygotowana, poddana obróbce termicznej, aby ułatwić młodym trawienie. Nie należy przekarmiać zwierząt, gdyż odkładające się białko sprzyja rozwijaniu się bakterii. 

Wsparcie młodych osobników

Układ trawienny prosiąt jest niedojrzały tak jak i innych młodych ssaków. Wydzielanie kwasu żołądkowego na odpowiednim poziomie następuje dopiero w okolicy 6-tego tygodnia życia. Specjalne preparaty dla prosiąt mogą wspomóc młode osobniki. Ważne, by dodatki do paszy zawierały bakterie kwasu mlekowego, które obniżają pH, tym samym wpływają na lepsze trawienie.

Podsumowując, aby uniknąć choroby, warto zadbać o odpowiednią paszę oraz probiotyki. Warunki bytowania zwierząt oraz ich codzienne obserwowanie są niezwykle istotne dla prawidłowego rozwoju. Zwierzęta należy przyzwyczajać do pokarmów stałych od pierwszych dni życia. Zapewnienie odpowiednich warunków powinno znacząco zminimalizować ryzyko zachorowania na obrzękówkę.

Choroba obrzękowa u prosiąt występuje niedługo po odsadzeniu, zwykle do dwóch tygodni. Przypadłość wywołana jest bakteriami Escherichia coli, a w zasadzie ich toksynami. Bakterie te są powszechne w chlewni, gdyż u zdrowych zwierząt tworzą florę fekalną. 

Obrzękówka u prosiąt – objawy

Warto bacznie obserwować zwierzęta, są bowiem objawy, które można zauważyć. Choroba manifestuje się początkowo brakiem apetytu i biegunką. W późniejszym etapie występuje niedowład kończyn. Świnie mogą także cierpieć na duszności, mieć kłopot z oddychaniem, niespokojnie kwiczeć. W ostatnim stadium zwierzęta zapadają w śpiączkę. Nazwa choroby pochodzi od charakterystycznego obrzęku, który występuje w okolicach oczu oraz nosa. 

Czy da się zapobiec chorobie?

Śmiertelność choroby jest wysoka, a jej postęp błyskawiczny. Dodatkowo umierają zwykle największe okazy. Warto więc zminimalizować ryzyko wystąpienia schorzenia. Obrzękówka u prosiąt występuje zazwyczaj po odstawieniu zwierząt od mleka matki, które zawiera immunoglobuliny klasy A. Ma to wpływ na obniżenie odporności w jelitach, gdyż immunoglobuliny pełnią funkcję ochronną. Młode osobniki, które nie potrafią jeszcze pobierać paszy, są szczególnie narażone na zachorowanie. 

Ważne jest, aby uczyć zwierzęta pobierać paszę już w pierwszych dniach życia. Nie bez znaczenia jest też rodzaj pożywienia. Pasza dla świń musi być różnorodna, bogata w składniki odżywcze. W okresie odsadzeniowym mieszanka powinna być specjalnie przygotowana, poddana obróbce termicznej, aby ułatwić młodym trawienie. Nie należy przekarmiać zwierząt, gdyż odkładające się białko sprzyja rozwijaniu się bakterii. 

Wsparcie młodych osobników

Układ trawienny prosiąt jest niedojrzały tak jak i innych młodych ssaków. Wydzielanie kwasu żołądkowego na odpowiednim poziomie następuje dopiero w okolicy 6-tego tygodnia życia. Specjalne preparaty dla prosiąt mogą wspomóc młode osobniki. Ważne, by dodatki do paszy zawierały bakterie kwasu mlekowego, które obniżają pH, tym samym wpływają na lepsze trawienie.

Podsumowując, aby uniknąć choroby, warto zadbać o odpowiednią paszę oraz probiotyki. Warunki bytowania zwierząt oraz ich codzienne obserwowanie są niezwykle istotne dla prawidłowego rozwoju. Zwierzęta należy przyzwyczajać do pokarmów stałych od pierwszych dni życia. Zapewnienie odpowiednich warunków powinno znacząco zminimalizować ryzyko zachorowania na obrzękówkę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *