Produkcja pasz | BAS-POL

Premiksy, dodatki i surowce
do produkcji pasz

Produkcja jaj. Jakie są najczęstsze problemy z jakością?

Bez dwóch zdań jednym z największych wyzwań hodowców kur niosek jest problem z jakością jaj otrzymywanych z hodowli. Wpływ na wygląd, jakość, a także dopuszczenie jaj do handlu ma kilka czynników, w tym m.in. czysta i nieuszkodzona skorupa, przejrzyste białko, centralne położenie żółtka w jaju czy też nieruchoma komora powietrzna. O tym, jakiej klasy będą dane jaja, decydują m.in. warunki hodowli, a także podawana pasza dla drobiu. Można podnieść ją poprzez starannie dobrane dodatki paszowe.

Co ma wpływ na jakość produkcji jaj?

Wbrew pozorom wpływ na jakość produkcji jaj kurzych ma bardzo wiele czynników. Wśród nich wymienia się m.in. pochodzenie niosek, warunki utrzymania hodowli, system chowu, wiek kur oraz ich historię medyczną, profilaktykę weterynaryjną, dietę czy też warunki przechowywania jaj. Warto zwrócić uwagę m.in. na dietę, ponieważ odpowiednio dobrane dodatki paszowe pozwalają na wzmocnienie skorupy jaj, a także na uzupełnienie ich składu o cenne składniki odżywcze. Dzięki temu produkty są lepszej jakości i są zdecydowanie bardziej cenione na rynku. W związku z tym warto postawić na uzupełnianie w diecie kurzej wapnia, które nie zawsze znajduje się w wystarczającej ilości w ogólnodostępnych mieszankach paszowych. Ponadto skład ilościowy paszy powinien być dostosowywany do wieku kur, a także ich cyklu w znoszeniu jaj.

Muszle OYTA – wsparcie w jakości produkcji jaj

Sprawdzonym dodatkiem do kurzej paszy są muszle OYTA. W ich składzie znajduje się spora dawka wapnia, która dostarczona do organizmu kur pozwala uzyskać większą twardość skorup jaj. Ponadto składniki znajdujące się w muszlach OYTA cechują się wolniejszym rozpuszczaniem, dzięki czemu stężenie wapnia w krwi kur utrzymuje się zdecydowanie dłużej. Dzięki temu podczas nocnego znoszenia jaj wapń również jest na odpowiednim poziomie. Pozwala to w pełni zaspokoić zapotrzebowanie na ten pierwiastek.

Bez dwóch zdań jednym z największych wyzwań hodowców kur niosek jest problem z jakością jaj otrzymywanych z hodowli. Wpływ na wygląd, jakość, a także dopuszczenie jaj do handlu ma kilka czynników, w tym m.in. czysta i nieuszkodzona skorupa, przejrzyste białko, centralne położenie żółtka w jaju czy też nieruchoma komora powietrzna. O tym, jakiej klasy będą dane jaja, decydują m.in. warunki hodowli, a także podawana pasza dla drobiu. Można podnieść ją poprzez starannie dobrane dodatki paszowe.

Co ma wpływ na jakość produkcji jaj?

Wbrew pozorom wpływ na jakość produkcji jaj kurzych ma bardzo wiele czynników. Wśród nich wymienia się m.in. pochodzenie niosek, warunki utrzymania hodowli, system chowu, wiek kur oraz ich historię medyczną, profilaktykę weterynaryjną, dietę czy też warunki przechowywania jaj. Warto zwrócić uwagę m.in. na dietę, ponieważ odpowiednio dobrane dodatki paszowe pozwalają na wzmocnienie skorupy jaj, a także na uzupełnienie ich składu o cenne składniki odżywcze. Dzięki temu produkty są lepszej jakości i są zdecydowanie bardziej cenione na rynku. W związku z tym warto postawić na uzupełnianie w diecie kurzej wapnia, które nie zawsze znajduje się w wystarczającej ilości w ogólnodostępnych mieszankach paszowych. Ponadto skład ilościowy paszy powinien być dostosowywany do wieku kur, a także ich cyklu w znoszeniu jaj.

Muszle OYTA – wsparcie w jakości produkcji jaj

Sprawdzonym dodatkiem do kurzej paszy są muszle OYTA. W ich składzie znajduje się spora dawka wapnia, która dostarczona do organizmu kur pozwala uzyskać większą twardość skorup jaj. Ponadto składniki znajdujące się w muszlach OYTA cechują się wolniejszym rozpuszczaniem, dzięki czemu stężenie wapnia w krwi kur utrzymuje się zdecydowanie dłużej. Dzięki temu podczas nocnego znoszenia jaj wapń również jest na odpowiednim poziomie. Pozwala to w pełni zaspokoić zapotrzebowanie na ten pierwiastek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *